Nekategorisano

happy 420

20/04/2024


U posljednje vrijeme, Norveška je postala epicentar rasprava o kanabisu, kako zbog medicinskih tako i rekreativnih aspekata, stvarajući mnogo kontroverzi i pitanja o pravnim mjerama.

Ovaj vikend, na Bisletu u Oslu, otvoren je kafić nazvan “Norske tilstander” (Norveško stanje). Na meniju su se našli kanabis, kolači i sokovi. Iako je privukao veliki broj posjetitelja, kafić je zatvoren nakon što je Roar Mikalsen uspio prodati oko 600 grama kanabisa u kratkom vremenskom periodu.

Naravno policija se stvorila jako brzo u kafiću i izvršili zapljenu kanabisa i nešto para. Vlasnik kafića, koji vodi AROD (alijansa koja želi usmjeriti politiku na prava sto se tiče politike droga), namjeravao je pokrenuti debatu otvaranjem kafića gdje se kanabis prodaje otvoreno.

Ova situacija ističe napetost između trenutnih zakona i rastućeg interesa za promjenama u politici kanabisa u Norveškoj. Dok se medicinska upotreba kanabisa legalizirala 2018. godine pod određenim uvjetima, rekreativna upotreba i dalje ostaje ilegalna, a posjedovanje, distribucija i uzgoj su strogo kažnjivi.

Dok jedni zagovaraju liberalniju politiku kanabisa, drugi se zalažu za očuvanje trenutnih zakona zbog zabrinutosti za javno zdravlje i društvenu sigurnost. Ovaj događaj potiče daljnju raspravu o tome kako bi politika kanabisa trebala izgledati u Norveškoj i kako bi se mogla promijeniti u budućnosti.

U svjetlu ovih događaja, Norveška se suočava s izazovom pronalaženja ravnoteže između regulacije kanabisa, javnog zdravlja i priznavanja potencijalnih koristi ove biljke u medicinske svrhe. I dok rasprava i dalje traje, budućnost politike kanabisa u Norveškoj ostaje podložna promjenama i kontroverzama. 

Aina Mumbi, poznata kao “Doktor kanabisa”, također je bila istaknuta u ovom kontekstu. Ona je radila na tome da uvede šire upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Privukla je pažnju javnosti i zdravstvenih regulatornih tijela, što je dodatno doprinijelo raspravi o ovoj temi u Norveškoj. Nedavno je suočena s pravnom kontroverzom nakon što joj je oduzeta dozvola da radi kao doktor zbog optužbi da je prekršila zakon pomažući u uvozu kanabisa za pacijente uz pomoć ljekarskih uvjerenja. Tako da, damn you if you do want to help people. 

Sve mi liči na kršenje ljudskih prava..jer valjda imamo pravo izabrati lijek koji nam najbolje odgovara? Ili??

Only registered users can comment.

  1. Marihuana triba bit legalna za sve svrhe. To je jasno svakome ko iole misli glavom. A pogotovo u medicini, tu bi tribala bit dostupna svima. I ne samo marihuana nego i druge biljke koje se mogu koristit kao liječenje ili kao proširenje svijesti, poput halucinogenih gljiva, Ayahuasce i slično.

  2. Diskutabilno.
    Kod nekih ljudi zna izazvati ozbiljne aritmije, bez bilo kakvog prethodnog fiziološkog uzroka (zalisci i sl.), a da će se to desiti neutvrdivo je do trenutka same konzumacije.
    Mislim da su u stanju ekstrahovati TBC bez opijatskog/halucinogenog efekta i to je ok. za primjenu po želji svakog pojedinca.

    Nisam za to da išta što mijenja percepciju bude u slobodnoj prodaji iako je, npr., pušenje marihuane u poređenju sa pušenjem duhana, dugoročno, mnogo manje štetno po respiratorni sistem i ukupno stanje organizma.

Komentariši