Nekategorisano

Tate(ism)

Neku noć sam gledala Vice-ov dokumentarac o Andrew Tate-u i njegovom bratu. Čula sam ranije kroz medije za tog lika ali nisam obraćala puno pažnje na njega. Međutim otkako su on i njegov bratu uhapseni u Rumunjji zbog silovanja i trgovinom ljudima, ja sam se malo vise zanimala za tog Pokemona (kako bi Laura rekla).

Njegova glavna platforma je TikTok, jer tamo su dječaci (a i odrasli muškarci) na koje može uticati sa svoji mizigonistickim stavovima.
Lik je kickboxer i ima brdo para, pokazuje svoje bogatstvo i očito ako si bogat možeš da radiš sve sto poželiš.
Njegova mišljena o ženama su grozna, ali ipak zarađuje milione i milione prodavajući bullshit nesigurnim muškim stvorenjima.

U video klipovima priča kako su žene stvorene da budu kući, nemaju pravo da voze i vlasnistvo su muškarca. Žrtve silovanja moraju snositi odgovornost za silovanje i izlazi sa djevojkama od 18-19 god (njemu je 36), jer na tako mladim curama može da “ostavi otisak” (sta god to značilo).

Meni se pritisak podigao na 200 gledajući dokumentarac. Ali sam ga odgledala do kraja. Lik misli da je Morpheus (ili Neo nisam sigurna) i da je Matrix protiv njega, he is our lord saviour. Zanimljivo je kako on koristi svoje fanove, naime oni objavljivaju postove i klipove za njega, a ne on licno (clever, clever).

Ne bih mu previše pridavala pažnje da nisam vidjela koliko mladi ljudi slijedi njega i njegove bljuvotine. U dokumentarcu sam primjetila njegov položaj ruku. Ne bih ni na to obraćala pažnju taj gest nisam vidjela na instagramu i čitala sta znači.

Ovo se zove Uttarabodhi Mudra i prenosim direktno značenje jer ja nemam pojma o yogi i tim stvarima:

“Uttara” znači “gore”, a “bodhi” znači “prosvjetljenje” ili “buđenje”. Ova mudra vam omogućava da istražite svjesnu duhovnu praksu i da obnovite vlastitu predanost praksi joge. Uttarabodhi Mudra simbolizira svjetlost duše: otvaranje sebe prema božanskoj moći u sebi.”

Glumi nekog gurua i za živu glavu ne mogu skontati kako osoba s takvim rigoroznim stavovima može biti enlighted. Ili je “sve za slavu i pare”?

5 thoughts on “Tate(ism)

  1. Kaze feminizam i liberalizam na zapadu je sjebo muskarce, pa eto tu je da ih nauci kako budi alpha males i povrate muskost. A ustavri novac je zaradjivao i voza Buggatija od cam girls i pornjave, i neki shady biznisa po Rumuniji sto kazes.A i pokrao je pare od naivnih muskaraca sto im je nudio neke njegove online programe kako se obogatiti. Shady as fuck jos jedna kultna licnost na internetu za izgubljene, nista vise.

  2. Kakvo prosvjetljenje, msm može on sebi tripovat u svom filmu da je neki guru/božanstvo i slično, al jasno je šta njegov karakter govori šta je on. Nije lako bit žena, ni dan danas. Ja se evo dvoumin između dva pristupa ovoj temi, dal da ga se javno proziva za mizoginiju, ili da ga potpuno ignorišeš, u smislu da mu ne daješ pažnju jer i negativna pažnja je pažnja, a on se hrani pažnjom. Oba pristupa su mi ok, nek svako izabere sebi. Dobar post i dobra tema.

  3. Nije problem u Tateu, koliki je problem u Tateizmu (super si to definisala i imenovala).

    Još uvijek na planeti Zemlji postoje domorodačka, autohtona plemena čije kulture moderni čovjek, podsmješljivo, naziva primitivnim. E, te primitivne kulture, neke od njih, ne poznaju koncept smrtne kazne, nego koncept soft ekskomunikacije. Riječ je o prevenciji javljanja pokreta kao što je Tateizam.
    Tate bi u toj zajednici nastavio da dobija hranu, iako bi možda odbijao da lovi, mogao bi nastaviti koristiti zaštitu plemena u smislu da preživi i ne bude fizički ugrožen, ali od trenutka ekskomunikacije ili odluke plemena o totalnom ignorisanju, niko sa njime riječ ne bi prozborio, niti bi mu bilo dozvoljeno da njegovo djelovanje ima bilo kakav uticaj na sociološko i komunikaciono funkcionisanje zajednice.

Komentariši